GREGORY ALAN ISAKOV – EVENING MACHINES

Veel muzikanten hebben een baantje om rond te komen. Er zijn echter maar weinig kunstenaars die de levensstijl van Gregory Alan Isakov behouden. De indie-folk kunstenaar uit Colorado is een fulltime boer die groentezaden verkoopt en verschillende gewassen verbouwt op zijn drie hectare grote boerderij, terwijl hij ook zorgt voor een bloeiende muzikale carrière.

Isakov bracht onlangs zijn vierde langspeler ‘Evening Machines’ uit. De plaat werd geschreven tussen het volbrengen van de taken op de boerderij en werd opgenomen in een studio in een schuur op zijn terrein. Opvallend is dat de plaat voornamelijk 's nachts werd opgenomen wanneer de activiteiten op de boerderij helemaal stil lagen.

Zoals de titel van de plaat al aangeeft, kreeg de donkere indierock en de folkpopulerende op ‘Evening Machines’ een donkere tint. Je hoort vaak een gedempte akoestische gitaar die gecombineerd wordt met schaarse pianoklanken. Die humeurige basis wordt daarna versterkt door sierlijke en zware verfraaiingen: ver klinkende elektrische gitaren of toetsen, wat percussie, strijkers of banjo en uitzonderlijk, elektronische drums. Songs die er uit springen zijn "Powder" en "Where You Gonna Go" waar Isakov spookachtige, echoënde vocale effecten op zijn stem toepast. De leuke banjo geeft "Dark, Dark, Dark" een extra cachet op een voor de rest intiem album dat aandachtig luisteren en contemplatie aanmoedigt. Zeker bij slotnummer "Wings In All Black", een diep persoonlijk nummer dat gaat over veerkracht in het zicht van een schokkend verlies.

De teksten van Isakov zelf zijn levendig en verbonden met de actualiteit. Neem het door violen gelardeerde openingsnummer "Berth" dat oorspronkelijk 12 minuten lang was en gaat over immigratie, iets wat hij goed kent, als inwoner van Johannesburg die als kind naar de VS verhuisde.

Het laatste studioalbum met nieuw materiaal dateert uit 2013. ‘The Weatherman’ verkocht meer dan 100.000 exemplaren en van zijn hele catalogus gingen ruim 370.000 exemplaren over de toonbank, een indrukwekkend aantal voor een muzikant die platen uitbrengt via zijn eigen onafhankelijke label Suitcase Town Music. Met ‘Evening Machines’ is Isakov echter klaar om een ??nog groter publiek te bereiken, omdat dit het eerste album is dat hij in licentie geeft aan een groter platenlabel, Dualtone. We wensen het Isakov in ieder geval van harte toe, want het brede publiek verdient het om de authentieke songsmid veel beter te leren kennen.

Steven Vanhamme

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dualtone Records

video